החיפוש אחר שייכות ומחוברות עובדים מטריד מנהלים ומנהלות בכל המגזרים. גם ענקית התוכנה GOOGLE בחרה להתמודד עם אתגר זה.
מחקר מקיף שערכה החברה בשנת 2017 , הראה שצוותים אפקטיביים במיוחד לא הצטיינו במספר הטאלנטים המרכיבים אותם אלא בתחושת השייכות של חברי הצוות. תחושה זו התבססה על חמישה מרכיבים.
- ביטחון פסיכולוגי– להרגיש שהצוות מהווה סביבה מכילה, המאפשרת שיתוף והעלאת דילמות וקשיים.
- אמון– חברי הצוות פועלים אחד בשביל השני.
- . בהירות– בתהליכי העבודה, בחלוקת המשימות ובהגדרות התפקיד.
- משמעות- לכל חבר צוות יש משמעות המוכרת על ידו ועל ידי שאר חברי הצוות.
- אימפקט- חברי הצוות מרגישים משמעותיים.
חמשת המרכיבים מתחברים למרחבים הרגשיים. על מנת מנת שחברי הצוות יחושו ביטחון, אמון ומשמעות הם צריכים להרגיש ועל מנת לשחרר את החסימה ולאפשר לרגש לבוא לידי ביטוי במקום העבודה, ישנה חשיבות מכרעת ליצור תחושת שייכות. היוצרת את המרחב הרגשי בו ניתן לחלום, לפרוח ולצמוח.
שייכות לא בונים על ידי הבנה אינטלקטואלית, הטבות ושיפור הרווחה החומרית אלא על ידי פעולות פשוטות אך סדירות היוצרות אפקט מצטבר.
קבלו שלושה שלבים לפיתוח תחושת שייכות שתשאיר את חברי הצוות שלכם אפקטיביים לאורך זמן.
שלב ראשון- קשרים היוצרים תחושת שייכות
צרו פלטפורמות לחיזוק הקשרים הרב ממדים המתקיימים בתוך הצוות. מעבר לשם ולתפקיד לכולנו יש כובעים נוספים בחיים.
אפשרו לרכיבי זהות אלו לבוא לידי ביטוי. תופתעו לראות כמה מכנים משותפים מסתתרים בקרב אנשי הצוות. הללו יכולים ליצור פלטפורמה לקשרים החורגים מהקשרי העבודה היום יומיים.
כאשר אנו מכירים טוב יותר את הקולגות שלנו, נרגיש ביתר נוחות לפנות אליהם, לשתף בקשיים, לעזור ולהסתייע ובכך נבנה תחושת צוות מיטבית המאפשר לכולנו להיות אפקטיביים יותר.
ניתן לעודד את יצירת הקשרים באמצעות קביעת מועדים קבועים לארוחות צהריים\בוקר משותפות המעודדות שיח. ליצור לוח המלצות צוותי שבו חברי הצוות משתפים המלצות על סדרות, מוזיקה, אתרי טיולים ומסעדות. השיתופים הללו יוצרים טריגר לשיח ומאפשרים לחברי הצוות לראות צדדים נוספים מעבר לממד המצומצם של תפקידים בעבודה.
שלב שני- זהות
אנו מבלים במקום העבודה את מרבית שעות הערות שלנו, ככזה הוא חלק מהמרכב הזהותי שלנו. מקום נעים בו נחוש בביטחון ובשייכות משפיע באופן עמוק על האופנים בהם אנו תופסים את עצמנו. את האופן בו אנו מנהלים את שגרת היום שלנו. יחסי הגומלין בין הזהות האישית לקבוצתית חשובים לעובדים כפרטים וכן לקבוצה. מומלץ לקיים דיון מהו מקום העבודה עבורנו? כיצד אנו באים בו לידי ביטוי?
חשוב לזכור שזהות משותפת יכולה להיות שלילית (תמיד שוכחים אותנו, ואנו מקבלים את המשימות הגרועות ביותר) או חיוביות (אנו צוות של מקצוענים המובלים את הארגון). הסיפור שאנו מספרים לעצמנו הופך בסופו של דבר למה שאנחנו.
עבור מובילי צוותים בניית הסיפור המכונן של הצוות הוא כלי משמעותי ליצירת תחושת שייכות המבוססת על זהות משותפת.
"שים לב למחשבותיך; הן הופכות למילותיך. שים לב למילותיך; הן הופכות למעשיך. שים לב ושפוט את מעשיך; מעשים הופכים להרגלים. הֶיֵה מודע להרגליך; הם הופכים לערכים שלך. הָבֵן וקבל את הערכים שלך; הם הופכים לגורלך" (מהאטמה גנדי)
שלב שלישי- מסורות משותפות המתקיימות לאורך זמן
שגרת העבודה ועומס המשימות דוחקות את מה שאינו דחוף לתחתית הרשימה. לכן במקומות רבים תהליכי בניית הצוות נדחקים ליום חד פעמי. מושקע, יפה אך לא אפקטיבי.
על מנת שתחושת שייכות תתקיים יש לקיים מסורות השזורות בתוך תכנית העבודה השנתית.
פחות זיקוקי דינור מרהיבים ויותר שיח ותשומת לב המאפשרת לאנשים להביא את עצמם ליידי ביטוי.
למקבץ מסורות שניתן לשלב מוזמנים להיכנס לפוסט, מחוברות עובדים מתחילה בקשרים.
ככל שתשלבו את חברי הצוות בהפיכת המסורות לחלק משגרת העבודה כך תגדל מידת האפקטיביות שלהן.
התעקשו שהפעילות לבניית שייכות תתחלק בקרב חברי הצוות ולא תדחק לזרועותיהם של נשות ה-HR. תחסכו את התירוצים, "אנשים עמוסים", "הם לא ירצו" וכיו"ב. לאחר שלב המבוכה הראשוני תתפלאו לראות כיצד מידת ההתגייסות למשימות הללו היא רחבה. בסופו של דבר אנשים רוצים לחוש שייכים ומוערכים במקום העבודה וחלוקת אחריות היא חלק מהעניין.
מוזמנים בחום לשמוע על יצירת מחויבות הדדית בפרק הנפלא של יהודית כץ וד"ר עוז גוטרמן. להאזנה לפרק 115 לחצו כאן.
רוצים לחזק תחושת שייכות בארגון שלכם?
הבנתם את הצורך אך עדיין רוצים ליווי לצוות הניהולי כדי להטמיע שיח של שייכות ומחוברות.
מעוניינים ביום גיבוש צוותי המביא את שלושת השלבים לידי ביטוי בסדנאות העוסקות בקשרים, זהות ומסורות.
צרו איתי קשר ונתאם שיחת היכרות ונתאים את התוכן לצרכים הייחודים שלכם.
הצטרפו לארגונים שכבר התנסו וחיזקו את תחושת השייכות בצוותים שלהם
"היום היה מוצלח ברמות והצליח הרבה מעבר למה שצפיתי. הדרך הנעימה המצחיקה והסוחפת שבה הצליח אברהם להדביק את כל המשתתפים הצליחה להעפיל על כל ציפיותיי".
ליאור שטרן, מנכ"ל שותף שטרן ושות' רואי חשבון