משבר הקורונה לא עומד לחלוף, שישה טיפים לשינוי הרגלי העבודה

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם אייזן
niyas-khan-_MhmVVwTyjY-unsplash
משבר הקורונה הוביל לעליה דרמטית בשחיקה הנפשית והפיזית שלנו. אם איננו רוצים להישחק עד דק עלינו לשנות את הרגלי העבודה שלנו. קבלו שישה טיפים שיסייעו לכם לחולל את השינוי

שתפו את הפוסט:

עד לאחרונה חשבתי שמשבר הקורונה פגע בשכבות חלשות ובצעירים אך בשבוע האחרון הבנתי שגם אלו ששמרו על מקומות העבודה שלהם נמצאים במעגלי הפגיעה. השבוע כמעט כל שיחת טלפון שקיימתי נפתחה בתיאור של סימני שחיקה: דלקות בפרקים, כאבים בגב התחתון, תחושה של אי שקט נפשי, זרמים חשמליים בכפות הרגלים. זהו אינו תמלול שיחה מתור בקופת חולים אלא שיקוף של מצב ההולך ופושה בשוק העבודה. לאחר שמונה חודשים בהם משבר הקורונה חייב את כולנו לעבור לעבודה מהבית, ניכרים סימנים של שחיקה בעבודה המשפיע על איכות הביצועים, תחושת הציוותיות ואיכות החיים של העובדים והמנהלים. כיום אין כבר ספק, אנו ניצבים מול קו מגמה ברור של שחיקה מוגברת.

מחקר חדש של ה-HBR מדווח- אנו עובדים יותר ונשחקים מהר

במחקר שהתפרסם בספטמבר 2020 , ב-HBR, בו נסקרו 3.1 מיליון עובדים מרחבי העולם, התגלה באופן מובהק שבעקבות משבר הקורונה שעות העבודה התארכו ב45 דק' בממוצע, מספר האימיילים שנשלחו לאחר שעות העבודה גדל דרמטית, ושיעור הפגישות עלה ב-13% בהשוואה לימים שלפני המגפה. נתונים אלו מתווספים ללחץ הרגשי בו נתונים עובדים רבים החוששים מעתידם הכלכלי ועל כן רוצים לשדר לממונים עסקים כרגיל. בקרב העצמאים המצב דומה וכאשר נכנסת עבודה חדשה איכות החיים נזרקת לצד הדרך ומתחיל מירוץ של ריצוי ותפיסת הלקוח בכל מחיר.

גידול במספר התשובות לכל מייל

From P to Pc the aproach of Stephen Covey

סטיבן קובי-גורו הניהול של ראשית שנות האלפיים
סטיבן קובי- גורו הניהול של ראשית המילניום

משבר הקורונה הנוכחי החזיר אותי לספרו של גורו הניהול של ראשית שנות התשעים, סטיבן קובי, "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" (אור עם, 1996)אחד הפרקים שעשו עלי רושם רב מצוי בראשיתו של הספר, בפשטות אך בגאוניות מבצע קובי הפרדה בין בין ייצור לבין יכולת הייצור.

"האפקטיביות טמונה באיזון. ההתמקדות המוגזמת בייצור פוגעת בבריאות העובדים, בתקינות המכונות, מדלדלת את חשבונות הבנק ומעכירה את יחסי האנוש"

כמעט כל עובד ששוחחתי איתו מנסה לג'נגל בין תחומי חייו, לסייע לילדים בזום, להיות קשוב לבן/בת הזוג, למצוא זמן לרווחה אישית וגם לעבוד. כך מתקצרות להן שעות השינה, הלחץ להספיק עולה והיכולת להחזיק מעמד לאורך זמן יורדת. הדגש מושם על הייצור בעוד שיכולת הייצור (טובתו של העובד) נשחקת בהדרגה ובנחשיות.

"כשאתה מנסה להחזיק בחבל בשני קצותיו במטרה לזכות ביותר ביצי זהב אתה מרגיש בסופו של דבר מותש או חולה, חסר יכולת לייצר ולו ביצה אחת. לעומת זאת כאשר אתה ישן היטב בלילה, אתה מתעורר רענן ומלא כוחות לייצר במשך היום כולו"

האתגר התעסוקתי אותו תיאר קובי לפני 24 שנה מתאר נאמנה את המצב בשוק העבודה בימי משבר הקורונה הנוכחי. אך כדרכו של קובי הפתרון איננו נמצא מעבר לים או במציאות אחרת. אלא בשורה של פעולות פרו אקטיביות באמצעותם עובדים ומנהלים יכולים לחולל שינוי בקו המגמה המדאיג. דגמתי שישה טיפים שאני מנסה ליישם במשבר הקורונה הנוכחי. לא מדובר על פתרונות קסם (בהם אני לא מאמין) אלא בתהליכים שצריך לחולל אך בהדרגה הם יכולים לשנות מציאות.

אצן מתאמן בצורה חדשנית
לדעת להשתנות בהתאם למציאות המשתנה

שישה טיפים לשיפור האפקטיביות האישית והקבוצתית

  1. סדרו לעצמכם סביבת עבודה נוחה– לא לכולם מתאפשר לסדר פינת עבודה נוחה ואישית. אך גם אם אתם עובדים משולחן פינת האוכל אל תוותרו על רכישת מקלדת ועכבר אלחוטיים ומעמד למסך ב-200 ש"ח. בהשקעה קטנה תוכלו לשנות את חווית העבודה שלכם מקצה לקצה, ולהפחית משמעותית את כאבי הגב, הזרמים בשכמות והכאבים המקרינים. ישנם מקומות עבודה שאף הקצו לכך תקציב ייעודי על מנת לסייע לעובדים להתאים את עצמם למציאות המשתנה, אני מציין כאן את חבילת הבסיס אך כמובן כיסא איכותי ושולחן מותאם יכולים לשנות את חווית העבודה
  2. צרו עוגנים בלוחות הזמנים הקדישו זמן לחשיבה, כתיבה והעמקה– הישיבות התכופות בזום אינן בהכרח אפקטיביות ולכן שאלו את עצמכם מה הערך המוסף שלכם ושל המשתתפים? במידה ולא זיהיתם ערך מובהק שחררו את האנשים מהשתתפות או בקשו להימנע מנוכחות בפגישה, הדבר הגרוע ביותר הוא להיות בפגישה ולנסות תוך כדי לעבוד על פרויקטים נוספים (אתם לא תורמים לפגישה ואיכות העבודה והקשב למשימה הנוספת גם כן לא במיטבה) .
  3. בצעו שיחות טלפון בהליכה– הישיבה הממושכת, מובילה לפגיעה בריאותית, לכן אם יש לכם סבבים של שיחות טלפון בצעו אותם בהליכה, כך תצליחו להתאוורר, לשמור על זרימת דם תקינה ותיהנו משינוי אווירה. אם רק תצליחו להימנע מהתנשפויות בטלפון אתם בדרך לבריאות איתנה.
  4. צרו אמנה ציוותית – קבעו כללי התנהגות שמתאימים לצוות שלכם, מהם השעות הרלוונטיות לביצוע שיחות עבודה, באילו שעות שולחים מיילים ומתי קובעים פגישות. הקדישו לכך שיחת צוות שתאפשר לכלל העובדים לחלוק את תחושותיהם ולייצר יחד מעין קוד התנהגות המתאים לכלל אנשי הצוות.
  5. שתפו– פתיחות בין עובדים למעסיקים היא בסיס לתקשורת אפקטיבית וליצירת סביבת עבודה פורייה ומצמיחה. מקום בו העובדים יכולים לספר מה מטריד אותם ומהם הקשיים שלהם ברמה האישית (איזון בית עבודה, בעיות בריאות) מחד לבין הקשיים של המעסיק מאידך(היעדר שליטה בצוות, ערפל השורר על המגמות בו מתנהל השוק). שיח פתוח בו כלל המשתתפים חולקים מטרדותיהם ואתגריהם יכול להוביל לשיח פתוח ומכיל שמאפשר הבנה הדדית וגם במקרה הצורך שינוי התנהגות.
  6. הקפידו להיטען– המציאות השוחקת והסזיפית מובילה לכך שאנו שוכחים את עצמנו, בין שלל המטלות והאילוצים אנו מאבדים את היכולת להקשיב לצרכים האישיים (זוכרים את יכולת הייצור). סגרו זמן בלו"ז לארוחות מסודרות ולא מול מחשב, הקפידו על פעילות גופנית – גם שלושים דק' זו התחלה טובה, הרחיבו אופקים ממקור מידע אחד שאינו קשור לעבודה- פודקאסט, סרטון טד, ספר שירה.
משבר הקורונה משלב הפטיש לשלב הריקוד
משבר הקורונה משלב הפטיש לשלב הרקדן וחוזר חלילה

משבר הקורונה כאן כדי להישאר- מישרים מבט על 2021

לפי ההערכות המומחים משבר הקורונה עתיד להמשיך איתנו גם בשנת 2021. מדובר בתהליך ארוך טווח הדומה יותר לריצת מרתון בה יש לחלק את הכוחות לכל אורכה לעומת ריצת ספרינט קצרה. ככזו יש לחפש פתרונות ארוכי טווח היוצרים תרבות ארגונית חדשה השמה דגש על שמירת בריאותם ויכולותיהם של העובדים לאורך טווח ואין להסתפק בשיפור ביצועים בטווח המידי.

מחוברות עובדים

בשורה התחתונה – חיזוק המחוברות חוסכת בהוצאות הגיוס, ההשמה והחניכה. מעלה תפוקות ויוצרת צוותים מגובשים היכולים להתמודד עם השינויים התכופים שהמציאות מזמנת. מחוברות שכזו לא יוצרים על הדרך, היא צריכה להיות מנוהלת, מלווה ובעיקר מדויקת ומותאמת לקהלי היעד.

הרשמה לניוזלטר

אנחנו לא שולחים ספאם!

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

שייכות עובדים מתחילה במפגש

שייכות עובדים נוצרת באמצעות מפגשים ופעולות היוצרות יחד תשתית להיכרות בני-אישית. קבלו חמישה רעיונות שיעזרו לכם להפוך אירוע חד פעמי לתרבות ארגונית

מחוברות עובדים כמענה לגלי התחלופה

קצב התחלופה הגבוה במקצועות המכירות והשירותים, יוצר מעגל קסמים של גיוס-הכשרה-סיום העסקה וחוזר חלילה. מחוברות עובדים יכולה לשבור את השרשרת. בואו תראו איך ניתן לצאת מהלופ בפעולות פשוטות

דילוג לתוכן