עבור ישראלים רבים ואני בתוכם חווית הניהול הראשונה התקיימה בעת שירותם הצבאי. במהלכו רגשות ותחושות נדחקו לטובת עמידה במשימות וביעדים. למרות שחלקו היחסי של השירות הולך וקטן לאורך השנים התפיסות שהונחלו בו ממשיכות ללוות אותנו לאורך שנים ומשפיעות על האופנים בהם אנו מנהלים ומתנהלים. בפוסט זה אני מציע לאזן את הנטייה למשימתיות באמצעות פיתוח מודעות עצמית, הכלה והקשבה. רכישת כלים אלו משפרות הן את הכישורים הניהוליים אך ובעיקר משפרות את איכות החיים, מקטינות שחיקה ומחזקות את תחושת הלכידות.
הסכנה הטמונה בניהול משימתי מוטה יעדים
כאשר אנו פועלים באוטומט כדי להגשים יעדים ומשימות מבלי לראות את המחירים המשולמים על ידנו, אנו נוטעים את הזרעים למשבר הבא. בטווח הארוך אנו פוגעים באיכות חיינו, מעודדים שחיקה ומקטינים את מידת שביעות הרצון שלנו ושל הסובבים אותנו. משתנים אלו מהווים את המנוע האמיתי לצמיחה ושגשוג במקום העבודה, אולם הם מסתתרים מאחורי הררי נתונים, דו"חות ביצוע וצ'ק ליסטים. הצרה היא שכאשר נצטרך לשלם אותם, הם יישאו כבר ריבית דריבית על תקופות ארוכות של הדחקה וחוסר מודעות. אלו הם משתנים שגדלים בשקט בשקט כמו סרטן ממאיר שכאשר הוא מתגלה לא נותר הרבה לעשות.
לפתח שגרות המעודדות מודעות עצמית
באופן טבעי המולת היום יום שואבת אותנו לטבלאות ולצ'ק ליסטים. כדי להתעלות מעליה ולשמוע קולות מודחקים יש צורך במציאת התדר שיאפשר לקולטם בזמן אמת. תדר היודע לזהות הקשבה המודעת לרגשות, לתחושות ולמאווים אישיים ולאחר מכן של שאר אנשי הצוות. מודעות עצמית אינה מתקיימת מעצמה, היא איננה טבעית. לכן צריך לזמן אותה ולהתאמץ על מנת לשמר ולקיים אותה לאורך זמן. השינוי צריך להתחיל בצעדים קטנים של מודעות השזורים בשגרות העבודה, לדוגמא.
- הקדשת כמה דקות בסוף פגישה לבחינה וכתיבה של תחושות ומחשבות שעלו בה .
- לקיים שיחות עם דמות משמעותית (מנטור או עמית לעבודה) שתשקף תהליכי עומק ותחושות.
- לבחון את ההוויות עימם אנו נכנסים לפגישה ואת תחושות העולות בנו במהלכה.
- לכתוב בסוף שבוע מחשבות ותובנות המבוססות על התבוננות רטרוספקטיבית.
להרחיב את סל השאלות
לצד הקדשת הזמן למודעות , מצאתי ששאלת שאלות יכולה לסייע בהפניית הקשב מהחוץ אל הפנים. כך לצד שאלות כמותיות אני משתדל להעלות שאלות שהתשובות אליהן אינן חד ערכיות וחד משמעיות. כאלו המזמנות מורכבות, הרוצות לראות גם תחושות, רגשות ויחסים בין אישיים. דווקא קשרים אישיים, מערכות יחסים ותשתיות אינן מוצאות את ביטוין בתוכנות CRM ובאקסל. אך הם אלו שמניחות את היסודות ליציבות ציוותית, למחויבות לאורך זמן ולפיתוחו של חוסן ארגוני.
מודעות עצמית- לצאת מהאוטומט ולפגוש את החיים
ניהול וקריירה אינם מתקיים בוואקום, כאשר אנו ממוקדים בכיבוש יעדים ולא שמים לב לדרך ולמחירים הנלווים אנו מוותרים ומשלמים מחיר שאינו מסתיים במרחב התעסוקתי. אם ברצוננו לחיות חיים של מודעות שאינם בגדר אוטומט עלינו לתרגל את הקשב ואת העדר הניתוק לכל אורך היום ובכל משעולי חיינו. אנו צריכים להביא את הטכניקות הללו ליחסים, למשפחה ולשיח הפנימי שלנו עם עצמנו.
אני ממליץ לצד יצירתם של שגרות ושיח להעמיק את הידע ולהרחיב את הטכניקות העומדות לרשותנו. כחלק מהמסע האישי הזה התוודעתי לפודקסטים משובחים שפותחים את הראש. כהתחלה אני ממליץ להאזין לדורית בר המדברת על מיניות מודעת ול- Coaching for Leaders שכולל מאגר עצום של פרקים על מנהיגות ומודעות.
ככל שאני מתמיד בו אני מבין שמודעות עצמית בניהול ובחיי היום יום, אינה משימה שניתן להשלים. מדובר על תהליך שילווה אותי בכל נתיבי חיי, כמו מאבק על כושר גופני ומשקל תקין. ההכרה שמדובר בתהליך מתמשך מאפשרת לי לקבל בהבנה ובחמלה עצמית נפילות לאורך הדרך, אטימות רגעית או מיקוד יתר במשימות. כל עוד התהליך נמשך ורמת המודעות עולה, גם רגעי הניתוק מקבלים פרופורציה והופכים לחלק ממסע מתמשך אל עבר מודעות עצמית והשתפרות ניהולית.